Textiel Festival Leiden

Dit weekend was ik twee dagen bij het Textiel Festival in Leiden. Wat een aanrader! Niet alleen bergen inspiratie; ook een mooie manier om deze prachtige stad te verkennen!

De Pieterskerk (achter de Breestraat, in één van de mooiste stukjes van Leiden) is het middelpunt van het festival. Ik volgde een workshop bandweven met de weefkam (leuk!!) en bekeek de uitgebreide expositie en inspiratiemarkt in de kerk. Echt, je kijkt je ogen uit. Maar het wordt nog beter! Door de hele stad doen winkels en galeries mee met exposities en activiteiten. Op alle locaties zijn gratis routes af te halen. Daarmee wandel je van de ene naar de andere prachtige plek. Ik ken Leiden vrij goed, maar kwam toch een hoop nieuwe plekjes en winkeltjes tegen.

De foto hierboven maakte ik in één van de ateliers. Zo mooi, dat oude kantoortje…

meetandmake

Eindelijk had ik ook de gelegenheid om de nieuwe winkel Meet & Make te bekijken! Deze winkel is een soort mini warenhuis van de drie handwerkwinkels: Ribbels, Lucies Leiden en Stik n’ Stof. Ribbels was altijd al een van mijn favoriete wolwinkels, maar nu is het helemaal fantastisch! De ‘muur van wol’  is meeverhuisd en aangevuld met het mooie aanbod van de andere twee winkels. Achterin is een workshopruimte en dit alles zit in een prachtig oud pandje aan de Stille Rijn.

vilt

Dit kunstwerk van vilt hing in het Wevershuisje; een – volgens mij redelijk onbekend – pareltje aan de rand van het centrum. Het huisje alleen al is de moeite waard; stokoud en nog helemaal zoals het vroeger was. In het wevershuisje worden demonstraties weven en spinnen gegeven en er zijn regelmatig exposities te zien.

Het Textiel Festival is een ontdekkingstocht langs alle vormen van textielkunst. Ik keek mijn ogen uit; niet alleen naar het tentoongestelde werk, maar zeker ook naar de prachtige straatjes en pandjes in Leiden… Ik riep heel enthousiast “Volgend jaar weer!” maar helaas, helaas, het is een 5 jarig evenement. Nog heel lang geduld tot 2020 (dat klinkt futuristisch) dus…

Author: Lisette

Met de natuur en ‘gevonden materialen’ als inspiratiebron maak ik eigenzinnige schilderijen, tekeningen en ontwerpen van textiel. Heb je een vraag of heb je iets gezien dat je mooi vindt? Neem gerust contact op. Meer zien? Bekijk de collectie of neem een kijkje achter de schermen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    • Dat dacht (of hoopte) ik eigenlijk wel, maar via een berichtje op de Facebookpagina van het festival blijkt dat het om een 5-jarig evenement gaat. Helaas dus nog heel lang geduld tot de volgende editie…

  • Dat ziet er aantrekkelijk uit. Lijkt me echt inspirerend. Jammer dat het maar eens in de vijf jaar wordt gehouden.
    Met jouw mooie foto’s kunnen wij toch een beetje meegenieten.

    Fijn Pinksterweekend, Margaret