Stempels maken

 

Zo rond 2010 maakte ik mijn eerste stempel met gutsjes en het speciale stempelrubber Speedy Carve. In die tijd was stempels maken nog onbekend en ik moest het materiaal uit Amerika en Duitsland halen. Ik heb het materiaal een tijdje verkocht in een pakketje, samen met een uitleg hoe je stempels maakt. Het materiaal verkoop ik niet meer, maar ik laat je hier graag zien hoe je zelf stempels maakt met niet meer dan een paar gutsen en stempelrubber (of een gum).

Materialen

  • stempelrubber (of gum)
  • stempelinkt
  • kleine v-guts*
  • kleine en middel grote u-guts *
  • papier
  • printer en/of potlood

* Bekijk het mesje van de guts vanaf de voorkant, dat heeft een v of een u vorm. De v vorm geeft hele fijne lijnen voor de contouren en de fijne details. De u vormige guts gebruik ik voor het wegsnijden van grote vlakken.

Werkwijze

Print de illustratie uit of maak zelf een tekening met potlood. Leg je print of ontwerp op het rubber en wrijf de afbeelding met een potlood of je nagel op het rubber (als jouw printer(inkt) niet afgeeft op rubber, trek je eerst de afbeelding over met potlood).

Snijd de figuurtjes uit met de gutsjes. Eerst snij je de contouren met de v-vormige guts en daarna haal je de rest weg met de u-vormige gutsjes. De spijlen in de ramen maak je het beste met de v-vormige guts. Snij een gat uit de wolk. Hierdoor kun je preciezer stempelen en je hoeft niet dat grote deel in het midden uit te gutsen ;)

Als je klaar bent, maak je een proef afdruk van de stempels. Je ziet dan waar je nog stukjes weg moet halen. Je kunt de stempels met alleslijm op hout plakken, maar als je de stempels voor jezelf maakt hoeft dat niet. Stempelrubber is meestal dik genoeg om goed vast te houden.

Klaar! Bestempel kaartjes, envelopjes, cadeaulabels, inpakpapier en nog veel meer! Je maakt de stempels schoon met wat water en een zacht (baby)doekje.

Tip: je kunt (zelfgemaakte) stempels heel goed gebruiken in combinatie met de Gelli plate.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *