Spelen met kleur

Ik vind het heerlijk om te spelen met kleuren. Deze methode helpt je om kleuren te leren mengen, handig als je niet weet welke tint rood, geel of blauw je nodig hebt voor een bepaalde kleur. Ik laat ik je zien hoe je op een leuke manier kleuren leert mengen en combineren!

Schilder je zelf niet of heb je geen zin om al die vlakken te verven? Knip dan stukjes gekleurd papier uit tijdschriften en maak daar inspirerende kleurencombinaties mee die je bewaart in je schetsboek.

Nodig: vel dik papier geschikt voor acryl of mixed media, verf, palet, kwasten, water, doekjes, schaar, lijm en een notitieboek of plakboek.

Al je verf verzamelen

Kies uit je verzameling kleuren (acrylverf, olie, inkt of aquarel – maakt niet uit!) minimaal twee tinten blauw, rood en geel en leg wit klaar.

Spelen met kleur

Meng op je palet twee verschillende kleuren en verf een vlakje van het vel papier. Nummer het en noteer in je schetsboek welke kleuren je hebt gemengd. Meng vervolgens wit door het restje verf en breng dat aan naast het eerste geverfde vlak. Noteer ook hier het nummer of noem het 1a. Ga zo door tot je alle kleurencombinaties hebt gemaakt. 

Een ode aan wit

Even tussendoor; zie je in de foto hierboven hoezeer de kleur verandert door het toevoegen van wit? Wit is mijn meest gebruikte kleur; het maakt alles zachter en (vind ik) mooier. Wist je trouwens dat er twee soorten wit zijn? Zinkwit en Titaan (of Titanium) wit. Zinkwit is transparant en heeft een koele ondertoon. Titaanwit is dekkend en heeft een warme ondertoon.
Ezelsbruggetje: Zinkwit zinkt weg, Titaan blijft staan.

Ik gebruik beide witten op verschillende manieren. Bij het mengen van pastelkleuren in de ondergrond gebruik ik vaak Titaan. In de opvolgende lagen gebruik ik Zinkwit voor subtiele en transparante effecten. En bij het afwerken van een schilderij gebruik ik in de laatste lagen vaak een mengsel van Titaan en Zink om delen van het schilderij op te halen.

Kleuren combineren

Knip de geverfde vlakken in kleine vierkantjes en schrijf het nummer erop. Nu kun je gaan spelen met kleur! Plak je mooiste kleurencombinaties bij elkaar in je schetsboek (zie de foto bovenaan). Met de nummers kun je altijd de juiste mengcombinatie terugvinden.

Tips

  • Maak tussendoor je kwast goed schoon en droog voor je verdergaat om de kleuren zo puur mogelijk te houden.
  • Meng ook eens drie kleuren of gebruik eens zwart in plaats van wit.
  • Bewaar van elke kleur minimaal 1 vierkantje dat je niet inplakt. Zo kun je altijd nog nieuwe kleurencombinaties maken.
  • Snijd midden uit een groot vel papier een rechthoek. Zo heb je een ‘zoekertje’ (zie de foto hieronder) waarmee je jouw ingeplakte kleurencombinaties kunt bekijken zonder afleiding van alle andere combinaties in je schetsboek.
  • Gebruik je niet ingeplakte vierkantjes om de met je ‘zoekertje’ geïsoleerde kleuren aan te passen of aan te vullen met een extra kleur.
  • Deze oefening is perfect om een creative block door te komen. Er zit even geen druk achter en door het spelen met verf gaat je creativiteit vanzelf weer stromen.
  • Supertip! Knip foto’s met mooie kleurencombinaties uit tijdschriften. Zoek uit jouw kleurstalen de kleuren die het beste overeenkomen. Misschien heb je nog niet precies de goede kleur, maar je weet nu wel met welke soort rood, blauw of geel je de juiste tint kan mengen. 

Heel veel plezier met het spelen met kleuren! Ik vind het vrij verslavend om te doen, hopelijk geniet jij er net zo van.