“Met mijn hoofd in de wolken en mijn blik op de grond zoek ik stenen, schelpen en verhalen”

Het liefst ben ik buiten: wandelen door de duinen, schelpen zoeken op het strand, kamperen met ons oude vw busje of uitstaren over zee – thuiskomen met zakken vol vindsels, een camera vol foto’s en een hoofd vol ideeën.

Als kind was ik al gefascineerd door het landschap – een almaar veranderend samenspel van kleuren, texturen, geluiden en geuren met na elke bocht en achter elke heuvel een nieuwe ervaring. Het vertelt voor mij een verhaal – van eeuwenoude geologische processen tot de kleinste voetafdrukken van een vogel. Het is verleidelijk om te denken dat ‘door de mens onaangetaste’ landschappen het mooist zijn, maar de mens speelt zijn eigen rol. Hij bouwt, grijpt in, graaft en voegt toe. Mijn werk gaat over dit samenspel tussen mens en natuur die samen, goedschiks en kwaadschiks, ons landschap vormgeven.

Zoals ons landschap ontstaat, ontstaan ook mijn schilderijen; een deels intuïtief proces van opbouwen, weghalen en weer toevoegen. Kleur en textuur – geïnspireerd op allerlei ‘vindsels’ uit de natuur – staan daarbij centraal. Laag na laag groeit er een verhaal en haal ik steeds meer details naar voren. Ik laat veel ruimte voor jouw eigen fantasie. Regelmatig maken mijn schilderijen verhalen los over een verre reis of een lievelingssprookje. En dat is precies wat ik wil bereiken!

Ik heb jarenlange ervaring als grafisch vormgever en tekstschrijver en ik kreeg les van verschillende kunstenaars. Mijn werk is opgenomen in de collectie van Kunstuitleen Bollenstreek en voor Forte Creatief schreef ik twee boeken over werken met vilt. Ben je zelf creatief? Neem eens een kijkje bij mijn Journal, hier deel ik veel creatieve inspiratie.

Je tekeningen zijn echt fraai! Heerlijk als zich zulk moois ontwikkelt zonder echt ingrijpen. Leuk om mee bezig te zijn ook… bijna therapeutisch en jouw rustige kleurkeuze maakt het af.

Els

Lisette maakt prachtige schilderijen met sierlijke lijnen en spannende kleurencombinaties, waarmee ze je uit de realiteit haalt en in mysterieuze landschappen neerzet.

Meliza de Vries