Hoe stoppen met Pinterest je meer inspiratie geeft

Ik denk dat elke kunstenaar, creatieveling en ontwerper weleens op Pinterest en consorten zoekt naar inspiratie. Niks mis mee, maar hoe zorg je ervoor dat jouw werk geen kopie wordt van andermans werk? En hoe voorkom je dat je niet in het ‘Pinterest-moeras’ verstrikt raakt?

Pinterest verslaafd

Geloof me, I’ve been there. Ik ben Pinterest gebruiker van het eerste uur (toen je nog ‘gekeurd’ moest worden om mee te mogen doen) en ik ben verzot op Instagram – niet alleen om kijkjes achter de schermen te delen, ook om geïnspireerd te worden door anderen. Het gevaar van al dit leuks is dat je meer tijd kwijt bent aan het ‘hoarden’ van ideeën dan dat je aan het schilderen bent. En dan die immer groeiende berg diy ideeën ‘waar je ooit eens iets mee wil doen’. Ik vond het op een zeker moment zwaar intimiderend en het werkte verlammend. Helemaal niet inspirerend!

Stoppen met Pinterest

Een aantal jaar geleden besloot ik korte metten te maken met ‘idea hoarding’ via Pinterest. Ik verwijderde rigoureus alle boards met teken-, schilder en -diy inspiratie. Ik bewaarde alleen de praktische dingen; leuke kapsels, woonideeën, tuintips, weefbrieven en inspirerende foto’s die als referentiemateriaal voor schilderijen kunnen dienen. Vanaf dat moment bewaarde ik geen creatieve ideeën meer op Pinterest.

En Instagram dan?

Eerlijk? Ook dat liep de spuigaten uit. Instagram werd de onbewuste vervanger van Pinterest. Op een zeker moment was ik daar ook klaar mee. Ik liep mijn lijst van accounts langs en vroeg me bij elk account (ala Mari Kondo) af ‘does this spark Joy?’. Nee? Ontvolgen! Geloof me, het is een hele gewaarwording als je na een paar keer scrollen de melding ‘Je bent helemaal bij’ ziet. Wat een verademing! Geen schele ogen meer van eindeloos en gedachteloos scrollen, alleen maar posts zien die er echt toe doen en ook nog eens tijd over houden.

Hoe bewaar ik dan mijn ideeën?

In een schetsboek! Mijn mantra werd “Mijn schetsboek is mijn Pinterest”. Dit heeft twee voordelen:

1. Een schets maken kost meer tijd, dus je denkt wel twee keer na voor je die tijd investeert in het vastleggen van een idee. Dat zorgt ervoor dat je alleen dingen bewaart die je ook echt de moeite waard vindt. Dat is wel even wat anders dan de klik-en-klaar methode van Pinterest. Het voorkomt die onneembare berg van ooit-nog-te-doens.

2. Als je iets schetst, maak je – door jouw eigen stijl en handschrift – al kleine wijzigingen. Een idee of ontwerp wordt als het ware gefilterd door jouw hoofd en handen. Het krijgt als vanzelf al een stukje van jouw eigenheid mee. Hierdoor voorkom je dat je ideeën klakkeloos overneemt (kopiëren (jatten) dus).

Hier zie je een kijkje in mijn schetsboek:

Inspiratie

Ik doe het liefst inspiratie op vanuit mijn eigen goeie, ouwe waarneming. Vergeet niet dat je niet alleen waarneemt met je ogen, ook je reuk (een mooi gerecht), gehoor (fijne muziek), tast (die zachte trui) en zelfs je hoofd (je dagdromen) doen mee. Inspiratie haal ik overal vandaan; takjes en veren met een mooie structuur, een uitkijkje over een landschap, een liedje dat ik hoor, een quote die ik lees of een beeld dat ik in mijn hoofd zie bij het lezen van een boek. Zelfs – soms gekke – dingen die ik onderweg zie, zoals ‘een schaap met een vogel op zijn hoofd’.

Telkens als dat gebeurt, voeg ik het toe in mijn kleine notitieboekje. Soms als ruwe schets, soms een zin, misschien een paar steekwoorden of zelfs een klein schilderij. En als ik online, via Pinterest, Instagram of waar dan ook, op iets inspirerends stuit, gaat dat – gefilterd en al een beetje eigen gemaakt – in dat kleine schetsboekje.

Steeds beter kijken

Probeer het zelf maar eens een tijdje. Je zult merken dat je steeds beter leert kijken en je leert ook nog eens heel veel over jezelf; wat je mooi vindt, wat je raakt, wat je verafschuwt. Je zult thema’s ontdekken en je zult merken dat die thema’s veranderen, al naar gelang wat je bezighoudt in je leven. Mijn grote overkoepelende thema is de natuur en ons landschap. Mijn tijdelijke thema is het vinden van mijn eigen creatieve pad. Dat lees ik af aan de quotes en schetsen die ik verzamel. Wees gewaarschuwd, zo’n schetsboekje wordt heel persoonlijk en is voer voor psychologen ;)

Deze materialen gebruik ik

Tip: gebruik een klein schetsboekje dat in je tas past, zodat je het altijd bij je hebt.

Mijn dagelijkse gear:

Hoesje: Passport size travel journal van Paper Republic.

Schetsboekjes: Ik gebruik meestal een A6 Moleskine, schets of dotted, aangevuld met een Moleskine cahier voor als ik iets wil noteren wat ik niet per se wil bewaren.

Penloop: Leren penhouder die je aan het mapje of je schetsboek schuift.

Fineliner: De Micron PN is momenteel mijn favoriet, schrijft heel fijn en de dikte van de lijn is precies goed voor een klein formaat schetsboek.

‘Uh, en de rest van de stapel op die foto?’ hoor ik je denken. Dat zijn schetsboeken waarin ik ideeën uitwerk en compositie-en kleurstudies maak.

Je ideeën verwerken

Hoe je je ideeën uitwerkt, is heel persoonlijk. Veel kunstenaars maken eerst een opzet op basis van een referentiefoto of een schets. Hoewel ik veel schets naar de werkelijkheid, begin ik een schilderij bijna nooit op basis van een schets. Het idee zit meestal in mijn hoofd. In mijn schetsboek maak ik een paar kleine compositie- of kleurstudies (een soort thumbnails).

Een schilderij begint, binnen die grove contouren van de compositie, als een onbewust proces. Alleen kleur is in dit (heerlijke!) stadium van belang. Pas daarna ga ik details toevoegen; soms een combinatie van wat er onbewust is ontstaan en schetsen uit mijn schetsboeken. Vaak zie ik pas achteraf dat een vorm of patroon in een schilderij voor het eerst is ontstaan in een schetsboek. In de post Van takjes en botjes tot schilderij kun je dit mooi zien.

Hier zie je een aantal van mijn schetsboeken door de jaren heen:

Inspiratie of stelen?

Nog even iets over geïnspireerd raken door andermans werk. Ik ben geen voorstander (understatement) van het namaken van andermans werk. Dus een bestaand schilderij naschilderen of iemands stijl kopiëren vind ik not done. Tenzij (bend the rules) je heel specifiek een bepaalde techniek wilt leren. Bijvoorbeeld de penseelvoering of het kleurgebruik van een bepaalde kunstenaar. Dan kan dit juist heel nuttig zijn. Vervolgens leg je deze studies opzij en ga je je eigen dingen maken.

Soms gebeurt het dat er iets ‘in de lucht’ hangt. Bijvoorbeeld de kleur ‘koraal’. Deze kleur zie ik al een tijdje opduiken bij verschillende kunstenaars. Laat ‘living Coral’ nou net pantone kleur van 2019 zijn. Toeval? Ik denk het niet. Hebben al deze kunstenaars dan ‘gejat’ van elkaar? Ook dat is denk ik niet het geval. Als kunstenaar laat je je inspireren door je omgeving en daarmee ben je ook onderhevig aan mode-en interieurtrends. Een prachtig onbewust proces dus…

Bonus

Minder rondhangen op social media heeft nog een bonus. Door minder te kijken naar het werk van anderen, voorkom je dat je je eigen werk voortdurend gaat vergelijken. Er is namelijk altijd iemand beter of succesvoller dan jij. Maakt dat uit? Helemaal niks! Het gaat erom dat je jouw eigen stem vindt. Alleen dan kun je dingen maken vanuit je eigen hart. En de enige manier waarop je dat kunt doen is heel goed kijken naar je eigen omgeving met je eigen ogen en je eigen ideeën schetsen met je eigen handen…

Let’s create!

Deze post bevat koekjes. Meer informatie.

Author: Lisette

Met de natuur en ‘gevonden materialen’ als inspiratiebron maak ik eigenzinnige schilderijen, tekeningen en ontwerpen van textiel. Heb je een vraag of heb je iets gezien dat je mooi vindt? Neem gerust contact op. Meer zien? Bekijk de collectie of neem een kijkje achter de schermen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Je hebt helemaal gelijk. Minder neuzen op social media geeft meer tijd en energie om zelf actief en creatief te zijn. Voor mij is Pinterest een bewaarplek voor patronen en om anderen daar ook de vele mooie patronen te laten vinden.
  Ik ben op jouw manier gestopt met Facebook en Twitter. Het was even afkikken, maar nu bevalt het prima. Ook ik heb boekjes waarin ik al mijn ideeën en uitprobeersels in zet. Leuk om ze af en toe door te bladeren en in je eigen boekjes inspiratie op te doen. Kon ik maar zo goed tekenen en schetsen, dan gebruikte ik mijn boekjes veel vaker en met meer plezier.
  Ik ben benieuwd wat jij uit jouw boekjes terug laat komen in jouw kunstwerken.

  Groetjes, Margaret

  • Hoi Margaret,

   Wat ontzettend leuk dat ik je heb kunnen inspireren om ook anders om te gaan met Facebook en Twitter. Dat van het afkicken herken ik wel, dat had ik ook in het begin (ik vond het ook reuze spannend om zomaar hele Pinterest boards weg te gooien). En wat leuk dat jij ook boekjes gebruikt; die vormen straks een prachtig overzicht van je projecten en ontwikkeling. En ik ben ervan overtuigd dat je niet goed hoeft te kunnen tekenen om plezier te hebben van schetsboekjes. Je kunt ook mooie knipsels of quotes inplakken en wie weet waag je je eens aan een schetsje. Het leuke van schetsboekjes is dat het allemaal niet zo perfect hoeft en je hoeft het aan niemand te laten zien :) En ik zal zeker nog wat meer laten zien van mijn schetsboeken in relatie tot mijn kunstwerken.

   Groetjes, Lisette