Natuur tekenen

Afgelopen weekend trok ik er weer eens op uit naar de duinen. Dit keer niet, zoals gewoonlijk, met mijn fototoestel maar met een schetsboek. Ik kwam allerlei paddenstoelen tegen. Ik ben absoluut geen kenner en veel verder dan een elfenbankje en vliegenzwam kom ik niet. Ik besloot een paar soorten te schetsen om bij thuiskomt op te zoeken hoe ze heten. En toen besefte ik drie dingen:

Als je iets schetst, ga je er veel beter naar kijken

Ja, dat wist ik natuurlijk al wel, maar ik besefte nu eigenlijk pas hoe groot het verschil is. Bij een foto ben je vooral met het apparaat en de instellingen bezig en thuis bekijk je het resultaat (ofwel je onderwerp). Bij het schetsen focus je helemaal op het onderwerp waardoor je even echt naar zo’n paddenstoel gaat kijken. In dit artikel wordt dat mooi uitgelegd.

Schetsen gaat bijna net zo snel als fotograferen

Het gaat er namelijk niet om of het er goed uitziet, het gaat erom dat je alle details in je opneemt. De schets is hier niet het doel, maar het hulpmiddel.

Als je schetst word je onderdeel van je omgeving

Je bent even heel stil en gefocust en je hebt geen oog meer voor je omgeving. Dat hebben de dieren ook wel door, dus de vogels fluiten weer hun wijsje (in plaats van hun veelgehoorde alarmroep). Opeens beginnen allerlei details en geluiden je op te vallen. Een ervaring die je misschien niet zo vaak meer hebt, omdat je normaal lekker doorstapt op je doel af. Ik schrok me dan ook een hoedje toen er tijdens het schetsen ineens – heel vlakbij – een grote tak brak en viel.  Nogal ‘Blair Witch’ achtig eigenlijk…

Ik ga vanaf nu vaker schetsen in plaats van fotograferen! En jij? Fotografeer je liever of schets je ook?

(De paddenstoelen die ik heb gezien waren denk ik grote parasolzwam en Mycena)

Bewaren

BewarenBewaren

Author: Lisette

Met de natuur en ‘gevonden materialen’ als inspiratiebron maak ik eigenzinnige schilderijen, tekeningen en ontwerpen van textiel. Heb je een vraag of heb je iets gezien dat je mooi vindt? Neem gerust contact op. Meer zien? Bekijk de collectie of neem een kijkje achter de schermen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *