Kijkje in mijn schilderproces

Het koude en natte weer van de afgelopen tijd vind ik helemaal niet erg. Ik ben weer aan het schilderen en een nieuwe stad is bijna klaar. Hier geef ik je een kijkje in mijn schilderproces.

Geschiedenis van een doek

Dit schilderij had ik gemaakt in de serie Emotional landscapes, maar ik was er nooit helemaal tevreden mee. Het onderste gedeelte vond ik mooi, maar het bovenste deel ging me tegenstaan. Dus heb ik besloten het over te schilderen. Het garen dat in het doek is verwerkt vormt al een natuurlijke horizon, dus was een nieuwe stad een logische keuze. Het oude schilderij heette ‘Below’ en nu vormt juist dit deel een soort onderaardse ruimte onder de nieuwe stad.

Schilderij overschilderen

Of ik het niet zonde vind om iets over te schilderen? Juist niet! ik gebruik namelijk elementen van het oude schilderij in het nieuwe, waardoor bepaalde vormen en texturen bewaard blijven. Ik vind dat een ontwerp hiermee meer karakter en kracht krijgt en het nieuwe schilderij is zo een mooi eerbetoon aan het oude schilderij. In dit geval blijft zelfs de oude titel nog van toepassing, hoewel ik het schilderij denk ik wel een nieuwe Nederlandse titel ga geven. Suggesties zijn welkom!

kijkje in het atelier van de kunstenaar

Heel veel lagen verf

Je ziet goed hoeveel lagen verf er in een schilderij gaan – het vele rood en zwart zijn nagenoeg verdwenen. Die sterke kleuren zorgen voor een goed contrast en het rood dat op sommige plekken doorschemert geeft een zinderend licht. Je ziet trouwens ook de structuur van het oude schilderij. Op sommige plekken maak ik doelbewust gebruik van de structuur. Op sommige plekken juist niet, zodat het niet te ‘gezocht’ wordt.

In dit stadium laat ik een werk altijd even rusten, waarna ik soms nog een paar laatste aanpassingen of accenten aanbreng…

Het eindresultaat

Abstract schilderij landschap stad

Het eindresultaat is het schilderij Onder de straten ligt het begin. Het is te leen of te koop bij Kunstuitleen Bollenstreek.

Bij Achter de schermen vind je meer kijkjes in mijn schilderproces.

Author: Lisette

Met de natuur en ‘gevonden materialen’ als inspiratiebron maak ik eigenzinnige schilderijen, tekeningen en ontwerpen van textiel. Heb je een vraag of heb je iets gezien dat je mooi vindt? Neem gerust contact op. Meer zien? Bekijk de collectie of neem een kijkje achter de schermen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *