Hangers van keramiek

Af en toe volg ik een cursus of workshop, waarbij ik graag uitstapjes maak naar andere technieken. Dit keer koos ik voor keramiek. Keramiek, zo bleek, is een technisch en vrij langzaam proces. Eerst maak je je ontwerp in klei. Voor het de oven in gaat moet je een grote vorm vaak eerst uithollen en je moet oppassen voor luchtbellen (die kunnen knappen in de oven waardoor je werk kan barsten). Na de eerste keer bakken kun je glazuren, waarna het werk nogmaals gebakken wordt. Het glazuren is heel leuk; als een echte¬†wetenschapper mag je allerlei duister klinkende stofjes afwegen en mengen. Het resultaat kan soms wel anders uitpakken dan je gehoopt had. Als echte colorist, die dol is op het spelen met en het manipuleren van kleur, is dat wel even wennen. En anders dan bij schilderen,¬†kun je keramiek niet ‘overschilderen’.

Grote projecten van keramiek bleken niet helemaal mijn ‘cup of tea’, maar het maken van sieraden is me natuurlijk op het lijf geschreven. Voor deze hangers koos ik telkens een tegenstelling van strak en organisch of glanzend en mat. Het effect met het glazuren werd helemaal zoals ik het voor ogen had. De belletjes in het glazuur van de onderste hanger kreeg ik ‘cadeau’ – die ontstonden toevallig. Een echte keramist zal ik vast niet worden, maar sieraden van keramiek smaken zeker naar meer!

Mocht je het zelf eens willen proberen? De meeste volksuniversiteiten geven cursussen (en vaak mag je een proefles volgen) en ik vond zelf het boek Professionele keramiektechnieken heel inspirerend. Nog meer inspiratie vind je op mijn Pinterest board Keramiek.

 

keramiek-hanger-2

keramiek-hanger-3

Bewaren

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Oefening baart kunst. Deze sieraden zijn bijzonder en ik vind ze prachtig. Gewoon vaak doen en ook hierin wordt je vast een kei. Ga je dit soort sieraden ook verkopen?

    Groetjes, Margaret

    • Dankjewel voor je lieve compliment Margaret. En over verkopen had ik nog helemaal niet nagedacht. Ik had de hangers in eerste instantie bedoeld om zelf te dragen of cadeau te doen. Mmmm, dat ga ik eens overwegen… Misschien neem ik ze mee bij een volgende kunstmarkt of expositie en dan eens kijken wat er gebeurt.

      Groetjes, Lisette