Hangers van keramiek

Af en toe volg ik een cursus of workshop, waarbij ik graag uitstapjes maak naar andere technieken. Dit keer koos ik voor keramiek. Vooral het vormen van het materiaal vind ik heerlijk om te doen. En hoewel niet al mijn projecten zijn gelukt, ben ik op deze serie keramieken hangers erg trots!

Keramiek is best een lastig en langzaam proces. Eerst maak je je ontwerp in klei. Voor het de oven in gaat moet je een grote vorm vaak eerst uithollen en je moet oppassen voor luchtbellen (die kunnen knappen in de oven waardoor je werk kan barsten). Na de eerste keer bakken kun je glazuren, waarna het werk nogmaals gebakken wordt.

Het glazuren is heel leuk; als een echte wetenschapper mag je allerlei duister klinkende stofjes afwegen en mengen. Het resultaat kan soms wel anders uitpakken dan je gehoopt had. Ik hou erg van het spelen met en het manipuleren van kleur, dus een aantal projecten vielen wat dat betreft tegen. En anders dan bij schilderen, kun je keramiek niet ‘overschilderen’. Bij deze hangers is het glazuren wel goed gegaan; het effect is precies zoals ik voor ogen had. Ik heb gekozen voor combinaties van strak en organisch of glanzend en mat. De belletjes in het glazuur van de onderste hanger kreeg ik ‘cadeau’.

Voor keramiek moet je dus best wat geduld en doorzettingsvermogen hebben, maar wat kun je er prachtige dingen mee maken! Kijk bijvoorbeeld maar eens op mijn Pinterest board Keramiek waar ik inspiratie heb verzameld.

Mocht je het zelf eens willen proberen? De meeste volksuniversiteiten geven cursussen (en vaak mag je een proefles volgen) en ik vond zelf het boek Professionele keramiektechnieken heel inspirerend.

Een echte keramist zal ik vast nooit worden, maar kleine projecten zoals deze sieraden smaken zeker naar meer!

keramiek-hanger-2

keramiek-hanger-3

Bewaren

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Oefening baart kunst. Deze sieraden zijn bijzonder en ik vind ze prachtig. Gewoon vaak doen en ook hierin wordt je vast een kei. Ga je dit soort sieraden ook verkopen?

    Groetjes, Margaret

    • Dankjewel voor je lieve compliment Margaret. En over verkopen had ik nog helemaal niet nagedacht. Ik had de hangers in eerste instantie bedoeld om zelf te dragen of cadeau te doen. Mmmm, dat ga ik eens overwegen… Misschien neem ik ze mee bij een volgende kunstmarkt of expositie en dan eens kijken wat er gebeurd.

      Groetjes, Lisette