Daily paintings (met review)

De laatste tijd werk ik vaker op kleinere schildersdoeken. Kleine doekjes werken fijn, ze zijn minder ‘intimiderend’ dus nodigen uit om te experimenteren en qua ruimte is het eigenlijk ook wel praktisch ;) Niet zo gek dus dat het boek ‘Daily painting‘ van Carol Marine mij opviel.

De visie van dit boek: door 1 klein werk per dag te maken, schilder je meer, ontwikkel je sneller en ben je meer geneigd te experimenteren. Ik schilder normaal met acrylverf, waarbij je elke volgende laag over de droge laag eronder schildert. Ik was nog vrij onzeker over schilderen met olieverf, vanwege de lange droogtijd. Dit boek trok me over de streep om nat in nat (of alla prima) te werken met olieverf. En ik moet zeggen, het is een heel fijne manier van werken met een verrassend resultaat!

Het boek is trouwens een aanrader! Het gaat niet alleen over daily paintings, maar behandelt ook schildertechnieken. Het is op dit vlak een van de beste boeken die ik ooit ben tegengekomen, daarom bij deze ook een review van het boek:

Review

De schrijfster heeft een heel duidelijke (overigens prachtige) stijl en onderwerpkeuze (stillevens). Dat betekent niet dat dit het enige is dat je leert. Het boek behandelt namelijk alle algemene schildertechnieken: materialen, onderwerpkeuze, ondergronden, licht/donker, compositie en kleurgebruik. Het is op dit vlak zelfs een van de beste boeken die ik ooit ben tegengekomen. De informatie is zeer volledig en bevat hele goede tips die ik nog nergens anders ben tegen gekomen. Het boek behandeld ook andere onderwerpen dan stillevens, zo komen mens en dier en ook abstract kort aan bod. Aanvullend is er een hoofdstuk over hoe je je kleuren fris houdt met olieverf, hoe je een ‘artist’s block’ doorbreekt, hoe je je werk fotografeert en hoe je je werk online kunt verkopen.

Ook als je niet van plan bent om daily paintings te schilderen of te werken met olieverf, is dit boek een aanrader! Feitelijk is het een van de beste en meest volledige instructieboeken over schilderen die principes als licht/donker, compositie, perspectief, kleurenleer, etc behandelt. Een zeer goed, volledig en inspirerend basisboek om te leren schilderen (met olieverf). Ik heb dit boek gekocht als e-book, maar ik overweeg ooit de papieren versie ook te kopen.

2014-01

Author: Lisette

Met de natuur en ‘gevonden materialen’ als inspiratiebron maak ik eigenzinnige schilderijen, tekeningen en ontwerpen van textiel. Heb je een vraag of heb je iets gezien dat je mooi vindt? Neem gerust contact op. Meer zien? Bekijk de collectie of neem een kijkje achter de schermen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *